Memanjakan diri di hujung minggu...

| Saturday, April 23, 2011 | |
Assalamualaikum wbt.. setelah dua minggu bekerja tanpa cuti, minggu ni aku dpt lah bercuti sepuas-puasnya sebab start ari jumaat di Sabah ni dah cuti, kat sini yang beragama Kristian menyambut Good Friday ataupun Easter Day.. so puas sikitlah bercuti minggu ni merehatkan badan, tapi yang tak bestnya sebab minggu dpn baru gaji, kalau tak boleh pergi berjimba-jimba.. So ari jumaat mmg aku makan tido dan tgk tv je di rumah... sebab nak balas dendam la since dua minggu bekerja, dan ari sabtu ni seawal pagi aku dah bangun dan kuar p pekan cari barang-barang dapur sikit dan juga cari barang nak masak kuih petang ni... ehehe.. lama dah tak mengabiskan gas di dapur.. asyik bau maggi je, apa kata tukar2 sikit bau kat dapur tu..

balik je dari pekan tadi, makan dulu (tapau je nasi.. malas nak masak.. eheh) pastu mendobi dan mengemas rumah sikit2 je.. ahahaha... siap tadi basuh baju aku pun duk la mengupdate kan blog aku ni, bukan apa aku taknak lah terbiar je blog aku ni tanpa update.. walaupun tak de la berapa org nak membaca sangat tapi at least aku tak nak lah kewujudan blog ni sia-sia je.. orang kata catatan untuk hari ini adalah rujukan masa depan, mana tahu anak cucu cicit kita nanti boleh tahu suka duka pahit manis kita masa sekarang ni, dan mungkin smething good diaorg boleh ambil dr sekelumit coretan yang tak seberapa ini..

okay, tujuan utama aku mnulis ni adalah untuk citer yang aku nak masak kuih keria, actually sebelum ni tak pernah pun aku masak, tgk makcik2 kat kg masak pernah la, tgk dia nye resepi senang je, so aku nak gak la cuba saja2.. tekak ni pun dah teringin nak makan tetapi malangnya kat sini takde jual kuih ni, susah nak jumpa.. jadi apa lagi aku try cuba test utk membuatnya.. mana tau kalau sedap pasni leh buka dunkin donut versi kuih keria kat sini.. ahahaha...

okay, sebelum masak kuih ni kita perlukan keledek manis (which is aku dapat last month dr makcik2 yg baik hati kat kundasang).. asyik makan rebus je x abis2 baik aku renovate wat kuih keria kan.. sedap ke tak layan kan aje.. cara nak wat dia senang je.. mula2 rebus kan keledek tu sampai dia lembut, pastu bila dah lembut sejukkan dulu kemudian lenyek-lenyek kan dia, bila dah lenyek campurkan sedikit demi sedikit sampai boleh di uli, yang penting jgn terlebih tepung nanti dia keras, atau kurang tepung nanti dia lembik.. so dah siap di uli secukup rasa, goreng adunan tu sampai garing dan enak.. pastu dah siap boleh la di sira dengan gula.. (sira gula adalah masak gula dan air sedikit..) pastu.. tadaaaaaaaaaaaaa!! siap dah kuih keria keledek.. senang dan mudah.. kalau aku yang jantan boleh buat, takkan korunk yang perempuan langsung tak leh buat kan.. aku ni takde la minat sangat masak2 ni, tapi di sebabkan aku teringin nak makan so aku pun belajar lah masak2 ni, yang penting adalah aktiviti hujung minggu yang membosankan, selain dari itu boleh juga kita sedekah-sedekah kat jiran miran dapat gak pahala kan, dan yang paling penting dapat mengeratkan hubungan sesama jiran.. so guys lets go the dapur n we make some kuih.. adios amigos..  :)

1 comments:

hAyati Says:
April 23, 2011 at 8:09 PM

bkn ko nk bg kt jiran pon...hampeh

Post a Comment